Datorită întinderii mari, poziţiei geografice şi altor factori, Asia sintetizează toate zonele de climă ale planetei. Principalii factori care determină şi influenţează clima Asiei sunt:
- localizarea şi întinderea continentului;
- influenţa Oceanului Arctic (prin temperaturi scăzute şi prezenţa banchizei);
- relieful relativ jos al părţii de nord a continentului (care facilitează îngheţarea solului);
- formarea alizeelor;
- influenţa curenţilor din Oceanul Pacific;
Asia este continentul cu cele mai întinse şi mai înalte lanţuri muntoase ale Terrei. Pe continentul asiatic se poate pune în evidenţă o treaptă montană situată la altitudini mai mari de 3000 m. Aceasta cuprinde munţi foarte înalţi, precum Himalaya, Pamir, Karakorum, Kunlun ş.a., şi un podiş înalt (Podişul Tibet, situat la 5000 m).
Continentul asiatic este cunoscut prin cele mai mari altitudini ale planetei: vârful Chomolungma (8848 m) din Munţii Himalaya şi vârful Chogori sau K2 (8610 m). Deşerturile sunt mai rare, dintre care cel mai mare este Deşertul Gobi.
În Asia se întind câmpii, precum cea a Gangelui, Indusului, Chinei de Est, şi tundre, precum tundra Siberiei.
Peninsulele sunt şi ele prezente: Arabia (cea mai întinsă din lume), India, Kamceatca (de origine vulcanică) şi Indochina.
Asia este şi cel mai populat continent, această caracteristică fiind valabilă de-a lungul întregii istorii. Din cele circa 7 miliarde de locuitori ai planetei, 4 miliarde trăiesc în Asia, ceea ce reprezintă 60% (sau 3/5) din populaţia totală a Terrei.
În prezent, sporul natural al Asiei este aproape de 15‰, ceea ce înseamnă că în fiecare an se adaugă 15 locuitori la fiecare 1000 de locuitori. În realitate, în fiecare an, populaţia Asiei creşte cu 50 de milioane de locuitori.
Densitatea medie a populaţiei este de 89 locuitori/km2.