America de Sud se află pe locul patru în lume în ceea ce priveşte suprafaţa, după Asia, Africa şi America de Nord. În ceea ce priveşte populaţia, se află pe locul cinci, după Asia, Africa, Europa şi America de Nord.
Continentul America de Sud cuprinde următoarele ţări: Brazilia, Columbia, Venezuela, Peru, Guyana, Suriname, Guyana Franceză, Chile, Bolivia, Argentina, Uruguay, Paraguay, Ecuador, Panama şi Ţara de Foc.
Din anii 1530, locuitorii indigeni ai Americii de Sud au intrat în contact cu călători europeni, întâi spanioli şi mai apoi portughezi, care au întemeiat colonii pe continent. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.
Regiunea America de Sud include şi o serie de insule, majoritatea aparţinând ţărilor de pe continent. Teritoriile caraibiene sunt grupate împreună cu America de Nord (cu excepţia Trinidad şi Tobago). Ţările sud-americane care se afla la limitele Mării Caraibelor, cum ar fi Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam şi Guiana Franceză sunt cunoscute şi sub numele de America de Sud Caraibeană.
Cea mai mare ţară din America de Sud, atât în ceea ce priveşte suprafaţa cât şi ca populaţie, este Brazilia.
America de Sud ocupă partea sudică a părţii continentale numită uneori Lumea Nouă. Continentul este delimitat în partea de nord-est de cumpăna de ape Darién, de-a lungul graniţei dintre Panama şi Columbia sau, (potrivit altor surse) de Canalul Panama care traversează Istmul Panama. Din punct de vedere geopolitic şi geografic întregul stat Panama, inclusiv segmentul aflat la est de Canal, în Istm, este în mod obişnuit inclus în America de Nord şi între ţările Americii Centrale. Aproape întregul continent Sud American se află aşezat pe placa tectonică sud-americană
Multe dintre insulele Caraibe (sau Indiile de vest) – ex. Leeward sau Antilele Mici – sunt aşezate pe placa tectonică a caraibelor care are o topografie difuză. Insulele Aruba, Barbados, Trinidad şi Tobago sunt aşezate în partea de nord a platformei continentale sud-americane. Antilele olandeze ţi teritoriile federale dependente ale Venezuelei se întind de-a lungul părţii de nord a platformei continentale sud-americane. Din punct de vedere geopolitic statele insulare şi teritoriile dependente ale Caraibelor sunt în general considerate parte sau subregiune a Americii de Nord. Statele sud-americane care mărginesc Marea Caraibelor – incluzând Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam şi Guyana Franceză – sunt cunoscute sub numele de America de Sud Caraibeană. Alte insule sunt insulele Galápagos care aparţin statului Ecuador şi Insula Paştelui (aflată în Oceania dar care aparţine statului Chile), Insula Robinson Crusoe, Chiloé şi insula Ţara de Foc.
În America de Sud se află cea mai mare cascadă din lume, Cascada Angel, în Venezuela; cel mai mare râu (ca volum), fluviul Amazon; cel mai lung lanţ muntos, Anzii (cel mai mare vârf muntos este Aconcagua, 6.962 m [22.841 picioare]); cel mai arid loc de pe Pământ, Deşertul Atacama; capitala aflată la cea mai mare altitudine din lume, La Paz, Bolivia; lacul navigabil aflat la cea mai mare înălţime din lume, Lacul Titicaca; precum şi, cea mai sudică localitate locuită permanent (exceptând staţiile de cercetare antarctice), Puerto Toro, Chile.
Cele mai importante resurse minerale ale Americii de Sud sunt aurul, argintul, minereul de fier, staniul şi petrolul. Numeroasele resurse minerale ale ţărilor Americii de Sud le-au adus acestora venituri mari, mai ales în timpul războaielor sau al perioadelor de creştere economică ale ţărilor industrializate. Cu toate astea, concentrarea asupra producerii unei singure mărfi de export a împiedicat în numeroase cazuri dezvoltarea şi diversificarea economică. Fluctuaţia preţurilor mărfurilor pe piaţa internaţională a a determinat de-a lungul vremii atingerea maximelor şi minimelor economice ale ţărilor Americii de Sud, cauzând de multe ori instabilitate politică extremă. Acest fapt a dus la eforturi de diversificare a producţiei cu scopul de a nu mai fi economii concentrate exclusiv pe producerea unei singure mărfi pentru export.
America de Sud este unul dintre continentele cu cea mai mare biodiversiate. Pe acest continent trăiesc multe specii unice de animale incluyând lama, anaconda, piranha, jaguarul, vicuña, and tapirul. Jungla amazoniană deţine o mare biodiversitae, conţinând o mare parte din speciile de animale de pe Pământ. Regiunile Americii de Sud includ statele andine, Guyanele, Conul Sudic şi Brazilia care este cea mai mare ţară atât din punct de vedere al întinderii cât şi din punct de vedere al populaţiei.
America de Sud are o suprafata de 18 mln. km² (inclusiv insulele din jur Falkland (Malvine), Galapagos etc.) fiind al patrulea continent dupa marime. Se uneste cu America de Nord prin Istmul Panama, prin care a fost sapat canalul Panama. La sud se desparte de Antarctida prin strimtoarea Drake. Fiind situata in emisferele de vest, in America de Sud este ziua atunci cind in emisfera de est e noapte, şi invers.
Cele mai raspandite limbi ale continentului sunt spaniola (vorbita in tarile din vest şi sud) şi portugheza (vorbita in Brazilia). In Guyana, Guiane franceza şi Suriname limbii oficiale sunt engleza, franceza şi olandeza respectiv.
Cele mai importante limbi indieni sunt quechua (vorbita in Peru, Bolivia şi Ecuador), aymara (Peru şi Bolivia) şi guarani (Paraguay, estul Boliviei si nordul Argentiniei).